Sos koktajlowy

Sos koktajlowy to jeden z kilku rodzajów sosów na zimno lub o temperaturze pokojowej, często podawany jako część potrawy zwanej koktajlem z owoców morza lub jako dodatek do innych owoców morza.
Trochę historii
Ten sos jest często przypisywany słynnej szefowej kuchni i bardzo nagłośnionej krytyce kulinarnej jej czasów, Fanny Cradock (1909-1994). W rzeczywistości o tym preparacie wspomniano już w latach 60. w Stanach Zjednoczonych. Miał być podawany z owocami morza, zwłaszcza z krewetkami. W Wielkiej Brytanii i niektórych krajach europejskich (Francja, Holandia, Belgia…) sos ten robi się z majonezu z dodatkiem ketchupu, mocnego alkoholu (koniak lub whisky), soku z cytryny i często Tabasco i/lub Worcestershire sos. W Wielkiej Brytanii ten sos jest często nazywany „sosem Marie-Rose”. W Stanach Zjednoczonych sos ten bardzo różni się wyglądem i smakiem, ponieważ nie zawiera majonezu,ale jest zrobiony z ketchupu lub sosu chili zmieszanego z chrzanem i sokiem z cytryny.

Sos koktajlowy to sos zrobiony z majonezu (domowego lub nie) i ketchupu, doprawiony odrobiną koniaku lub whisky.
Jeśli chcesz, aby sos był mniej słodki, zamiast ketchupu możesz użyć sosu pomidorowego.
Potrzebujesz :
– 200ml majonezu
– 3 łyżki ketchupu (lub sosu pomidorowego)
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka whisky lub koniaku
– 1 szczypta soli
– 1 szczypta pieprzu
– szczypta papryki mielonej
– 3 krople Tabasco

Włóż majonez do miski i delikatnie dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj, odstaw do “przegryzienia” To wszystko i gotowe.


Smacznego.

Dodaj komentarz