Pełna wartości odżywczych – Sałatka z tuńczykiem
Tuńczyk, kukurydza i jajko to składniki na pełnowartościową przekąskę. Pełna wartości odżywczych – zdrowych tłuszczy, dobrych węglowodanów oraz białka pochodzących z tuńczyka, sprawdzi się jako posiłek po wysiłku lub imprezowa przekąska finger food. Przygotowanie zajmuje nam niewiele czasu co jest dodatkowym atutem – jest nie tylko smaczna ale i szybka w wykonaniu.
Składniki:
– chleb tostowy pełnoziarnisty
– tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
– kukurydza 1 puszka ok 150 g
– czerwona cebula 1 szt
– jajko 1 szt
– 2-3 łyżki majonezu
– posiekana natka pietruszki 2 łyżki
– 1 łyżka szczypiorku
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajko ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, również pokrój w drobną kostkę.
Kukurydzę i tuńczyka odcedź na sicie.
W misce połącz wszystkie składniki – tuńczyka, kukurydzę, jajko, szczypiorek, natkę pietruszki i cebulę.
Dodaj majonez, sól oraz pieprz do smaku, wymieszaj i gotowe.
Z chleba wytnij obręczą kółka o średnicy ok. 4cm, na każde połóż łyżeczkę sałatki z tuńczyka, ozdób piórkami z cebuli czerwonej i kukurydzą.
Smacznego.