Tarta z budyniem, truskawkami i galaretką to doskonała propozycja na letnie spotkania przy kawie. Docenisz ją za kruche ciasto, delikatny krem i owocowy smak galaretki. Możesz dodać do niej świeże owoce, które akurat masz pod ręką albo wykorzystać te mrożone, jeśli masz ochotę na deser w środku zimy. Pewne jest to, że kiedy zaprosisz gości na degustację, nie skończy się ona na jednym kawałku!
Składniki:
– 2 op. budyniu o smaku waniliowym
– 900ml mleka
– 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1.5 szklanki mąki pszennej
– 100g masła
– 1 jajko
– szczypta soli
– 0.5 szk cukru
– 0.5 szk cukru pudru
– opakowanie galaretki truskawkowej
Opcjonalnie: 100ml śmietany 36% + łyżeczka cukru pudru
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta – mąkę pszenną połącz z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Posiekaj dokładnie.
Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Po 30 minutach rozwałkuj je i włóż do tortownicy lub formy do tarty. Oblep ścianki naczynia, aby ciasto miało wysokie brzegi.
Ciasto nakłuwaj widelcem na całej powierzchni.
Nagrzej piekarnik do 200°C, piecz tartę przez 15 minut, odstaw do wystygnięcia.
Zagotuj 1,5 szklanki wody, rozpuść galaretkę i odstaw do ostudzenia.
Z mleka, budyniu, mąki pełnoziarnistej i cukru ugotuj budyń.
Ostudź go, ostudzony wyłóż na zimne ciasto. Truskawki umyte i osuszone wyłóż na budyń.
Zalej ciasto z truskawkami tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Śmietanę ubij z łyżką cukru i udekoruj.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..