Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Tradycyjny marynowany śledź – smørrebrød – duńska kanapka

Duńska kanapka – Smørrebrød – tradycyjna duńska potrawa, serwowana w postaci kanapek składających się zwykle z kromki ciemnego chleba zwanego rugbrød, często posmarowanego masłem, margaryną lub innym tłuszczem, pokrytego dodatkami w postaci sałatki, kurczaka, tuńczyka, mięsa wołowego, pomidora, awokado i inne.
Kanapka z marynowanym śledziem z odpowiednimi dodatkami sprawi nie jednemu podniebieniu przyjemność.
Składniki:
– 4 marynowane śledzie
– 4 kromki chleba żytniego
– 2 jajka ugotowane na twardo
– kilka winogrona zielone
– pomidory suszone z oleju
– cebula czerwona
– listki pietruszki
– rukola
– masło do smarowania
Jajko na twardo przekrój na cztery ćwiartki, winogrona na pół, cebulę w bananki, pomidory suszone na pół.
Kromki chleba przetnij na pół, jeżeli twoje kromki są dłuższe. Posmaruj masłem, połóż kilka listki rukoli. Śledzia przekrój wzdłuż na dwie połowy. Weź cząstkę suszonego pomidora zawiń w śledzia raz, połóż na kanapce tak aby pozostała część śledzia była ładnie rozłożona. Obok śledzia połóż ćwierć jajka, a na śledziu dwie połówki winogrona i kawałek pomidora suszonego. Winogrona ze śledziem smakowo pięknie się komponują – mieszanka ostrego i słodkiego. Na jajku połóż piórko z cebuli czerwonej, wykończ listkiem pietruszki. Jeżeli nie masz pietruszki, może być koperek.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ