Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Tortilla – szybkie kolorowe roladki

Tortillowe roladki cieszą się popularnością na każdej imprezie. Zaletą jest szybkie wykonanie z dostępnych składników a reszta to nasza fantazja. Dziś użyłam gotowanej marchewki, marynowanej rzodkwi i surimi, do tego trochę serka i przekąska gotowa.
I. Tortilla z marchewką i marynowaną rzodkiewką
Składniki:
– placki tortilli
– marchewka gotowana
– marynowana rzodkiew
– papier ryżowy
– pałeczki surimi
– serek śmietankowo – chrzanowy
– rukola
Marchewkę pokrój w słupki 0,5×0,5cm, namocz papier ryżowy w ciepłej wodzie. Wyciąg papier ryżowy z wody, połóż na deskę, na jednej połowie układaj naprzemiennie słupki marchewki i marynowanej rzodkwi, przykryj drugą połową papieru ryżowego, na środku połóż pasek z surimi, zwiń.
Placek tortilli posmaruj serkiem, połóż roladkę z marchwi i rzodkwi oraz małą garść rukoli. Całość zwijaj jak roladę, włóż do lodówki na ok 30 minut, pokrój na 2 cm paski. Możesz pokroić dopiero przed podaniem na stół.
II. Tortilla z oliwką, ogórkiem i rukolą
Składniki:
– tortilla
– ogórek zielony
– rukola
– oliwki czarne
– papier ryżowy
– serek śmietankowo – chrzanowy
Ogórek umyj i obierz, pokrój w plasterki, lekko posól.
Papier ryżowy namocz w ciepłej wodzie ułóż oliwki – poodcinaj końcówki – zwiń, odetnij nadmiar papieru.
Tortillę posmaruj serkiem śmietankowo – chrzanowym. Ułóż rządek z plastrów ogórka, połóż oliwki w papierze ryżowym, rukolę i znowu rządek z ogórków. Całość zwiń jak roladę, włóż do lodówki na ok 30 minut, pokrój na 2 cm paski. Możesz pokroić dopiero przed podaniem na stół. Dobrze smakują podane z sosem słodko kwaśnym.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ