Ptysie z bitą śmietaną kojarzą mi się z małymi dziećmi, które jedzą ptysie, a buzie mają umazane pudrem i kremem. Nie tylko dzieci lubią ptysie, dorośli również. Dla niektórych są to smaki dzieciństwa, dlatego warto przypomnieć ten przepis.
Ptysie to pyszny wypiek składający się z ciasta parzonego. Prawidłowo przygotowane ptysie powinny być leciutkie, perfekcyjnie upieczone i rumiane.
Składniki na ciasto
– 250 ml wody
– 100 g prawdziwego masła
– 1/4 łyżeczki soli
– 200 g mąki tortowej
– 5 średnich jajek
Krem:
– ok. 400 ml śmietany kremówki 36 %
– sok z połowy cytryny
– 1-2 łyżki cukru pudru
do posypania – cukier puder
Przygotowanie ciasta
– w rondelku zagotuj wodę razem z solą i masłem. Szybkim ruchem wsyp do płynu przesianą wcześniej mąkę i od razu energicznie zacznij całość mieszać drewnianą łyżką. Mieszaj aż masa będzie gładka, lśniąca i zlepi się w kulę, a to znaczy, że mąka się zaparzyła i można ciasto zdjąć z ognia.
Odstaw ciasto na kilka chwil, musi odrobinę przestygnąć. Przełóż je do miski albo pozostaw w garnku, w którym je parzyliście. Dodaj pierwsze jajko. Od razu po wbiciu miksuj mikserem. Jajka dodawaj pojedynczo, miksuj aż ciasto będzie gładkie i jednolite, przełóż do worka cukierniczego z dużą końcówką gwiazdkową. Wyciskaj porcje ciasta w formie dużych rozet na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można zrezygnować z papieru, ale wtedy trzeba blachę posmarować odrobiną tłuszczu. Między rozetami ciasta zostaw spore odstępy bo ptysie rosną podczas pieczenia.
Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 25-30 minut. Upieczone ptysie powinny być wyrośnięte, mocno rumiane z wierzchu, a suche w środku.
Przygotowanie kremu
– bardzo mocno schłodzoną śmietankę przelej do schłodzonej miski. Ubijaj śmietanę mikserem przez kilka minut na dużych obrotach aż zgęstnieje i nabierze puszystości. Dolej sok z cytryny i dodaj ok. 2 łyżki cukru pudru, a następnie ubijaj jeszcze chwilę. Trzeba oczywiście uważać żeby jej nie przebić bo możesz otrzymać masło. Ilość cukru jest orientacyjna – jeśli wolisz bardziej słodkie kremy to dosyp go nieco więcej.
Ptysie przetnij poziomo mniej więcej w połowie wysokości albo nawet nieco wyżej. Użyj do tego ostrego noża z ząbkami.
Gotową bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą, gwiaździstą końcówką. Napełnij kremem czubato dolną część ciastek i przykryj odciętym wierzchem. Ptysie oprósz odrobiną cukru pudru. Gotowe ptysie odstaw do chłodnego miejsca.
Uwaga:
Korpusy ptysiowe można upiec dzień wcześniej, ale śmietaną napełniamy je dopiero w dniu podania.
Dobrym sposobem jest ścięcie góry z ciasta, wypełnienie bitą śmietaną i przybranie owocami.
Jeszcze jeden sposób na ptysie z kremem jest wstrzyknięcie do środka bitej śmietany.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..