Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Potrawy z jajek Przepisy Przystawka, przekąska

Zapiekany pomidor z jajkiem i serem – szybkie danie na ciepło

Zapiekany pomidor z jajkiem i serem – Proste, zdrowe i aromatyczne śniadanie, brunch (a nawet obiad!) Przepis z jajkami pieczonymi w idealnie przyprawionych pomidorowych kubeczkach. Dodasz sera i śniadanie takie wystarczy do obiadu, będziesz miał dużo energii aby spokojnie zaplanować bez pośpiechu obiad. Nie masz czasu rano?, zrób to danie na kolację!
Zapiekany pomidor z jajkiem i serem
Składniki:
– trzy średnie pomidory (unikać miękkich odmian pomidorów typu malinowy)
– trzy plasterki sera mozzarella
– 2 łyżki szczypioru
– 2 łyżki startego sera mozzarella
Pomidora myjemy i odkrawamy górę po stronie szypułki. Łyżką usuwamy miąższ pomidora, zostawiając otoczkę przy skórce. Do wydrążonego pomidora wkładamy trochę posiekanego szczypiorku, plasterek sera mozzarella, a następnie powoli wbijamy jajko, tak aby żółtko pozostało w całości. Posypujemy szczypiorem i startym serem mozzarella. Jeżeli uznamy, że całe jajko nie zmieści się – odlejmy trochę białka. Do naczynia wkładamy papier do pieczenia, rozkładamy odcięte części pomidorów – cięciem do dołu i ustawiamy na nich pomidory. Zapiekamy w piekarniku do czasu ścięcia się jajka ok. 15-20 min, 180°C. Możemy również użyć mikrofalówki. Udekoruj połową pomidora cherry, koperkiem i szczypiorem. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem pozostałego miąższu usmażonego z pozostałym białkiem lub z pesto.

Smacznego!

Uwagi: Aby białko lepiej się „ścinało”, można podnieść temperaturę do 200 stopni, serem przykryć jajko pod koniec pieczenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ