Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska

Pumpernikiel, Duńskie ciasteczka i babeczki – pyszne i kolorowe tartinki finger food

Zdrowe tosty na chlebie żytnim z awokado, wędzonym łososiem, przyprawami, pomidorkami koktajlowymi na talerzu. Pyszna przekąska na śniadanie lub na spotkaniu w gronie przyjaciół.
Jak sama nazwa wskazuje, finger food to przekąski na jeden kęs. Oznacza to, że można je zjeść bez użycia sztućców i talerzy, zazwyczaj przy użyciu tylko jednej ręki. Nie jest to jednak ściśle przestrzegany zwyczaj i jako finger food traktuje się wszystkie małe przekąski, które można zjeść szybko i łatwo. Dzięki tym cechom są doskonałym rozwiązaniem podczas przyjęć, bankietów, imprez firmowych i konferencji.
I. Pumpernikiel z łososiem
– pumpernikiel
– awokado
– łosoś wędzony
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
– łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– kapary w zalewie
– koperek
Awokado obierz, pokrój na mniejsze części, skrop cytryną, dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem, rozgnieć widelcem lub blenderem. Pastę przełóż do rękawa z tylką, wyciskaj rozety na kromki pumpernikla. Łososia pokrój na małe paseczki, złóż na pół i połóż na pastę z awokado, pomiędzy zgięcie włóż kapara z zalewy. Udekoruj listkiem kopru.

II. Duńskie ciasteczka maślane z pastą i salami
– salami
– ciasteczka maślane
– 50g pasty z awokado
– 50g serka śmietankowego
– szczypior
Pastę z awokado wymieszaj z serkiem śmietankowym, dopraw solą i pieprzem. Wyciskaj rozety na ciasteczka maślane, salami złóż w kokardkę, zwiąż szczypiorem i umieść na rozecie.

III. Nadziewane babeczki sałatką z chrupiącą szynką
– słone babeczki
– 100g szynki
– 50g sera żółtego
– łyżka jogurtu greckiego
– łyżeczka majonezu
– łyżka posiekanego szczypioru
– sól i pieprz do smaku
– papryka czerwona
– kilka plastry szynki szwarcwaldzkiej
– liście bazylii i pietruszki
Z papryki wytnij guziczki ok. 1cm średnicy.
Szynkę pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Szynkę i ser przełóż do miseczki, dodaj posiekany szczypior, jogurt grecki, majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Szynkę szwarcwaldzką podsmaż na suchej patelni, po wystudzeniu będzie chrupiąca – pokrój na nieduże trójkąty.
W babeczkach rozłóż liście bazylii – doda nam smaku, a jednocześnie zapobiegnie rozmiękczeniu babeczki. Na liście nałóż po dwie łyżeczki sałatki, włóż dwa trójkąty z szynki, guziczek z papryki i listek pietruszki.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ