Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje ciast Deser

Wielowarstwowe Ciasto – Słodka pisanka

Wielowarstwowe ciastko z kremem i owocowymi zdobieniami! Z tego ciasta można formować różne kształty, dziś ułożyłam kolorową pisankę. Wystarczy z ciasta wyciąć formę, upiec, przygotować pyszny krem śmietanowy z mascarpone. Dobrze jest się zaopatrzyć w świeże owoce, trochę fantazji i ciacho gotowe.
Należy pamiętać, że w przypadku ciastek tego typu, wymagane jest zrobienie z wyprzedzeniem. Ciasto pod wpływem kremu zmięknie. Najlepiej zrobić dzień wcześniej zanim zabierzemy się za konsumpcję ciasta.
Taki tort podbije kubki smakowe twoich gości, oryginalny, niesamowity, piękny, oszałamiająco pyszny. Może być upieczony na urodziny lub na inne uroczystości, będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Pokażę ci, jak wprowadzić ten trend do swojego domu i zrobić piękny tort! Jak sprawić, by twój tort z mascarpone, kiwi, pomarańczą, bananem, winogronem i truskawką był piękną dekoracją! 🙂 Przepis jest bardzo prosty, łatwy i szybki.
Ciasto Słodka pisanka
Składniki:
– 1 jajko
– 80g cukru
– 40g miodu
– 50g masła
– 200g mąki
– 0,5 łyżeczki sody
– szczypta soli
Krem:
– 1 szklanka mascarpone
– 1 szklanka kremówki
– 1/4 szk. cukru pudru
– cukier wanilinowy
Dodatkowo owoce: kiwi, pomarańcze, banany, winogrona, truskawki, granat
Przygotowanie:
Owoce umyć i osuszyć. Kiwi i banany obrać, pokroić w plasterki. Pomarańcze dobrze umyć, wyszorować, osuszyć i przekroić na pół, każdą połówkę pociąć w plasterki. Truskawki i winogrona przekrój na pół.
Jajko i cukier ubijamy. Masło roztopić. Do ubitego jajka dodajemy rozpuszczone masło i miód, chwilę ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli. Przekładamy na stolnicę, formujemy kulę (jeżeli ciasto jest za luźne można dodać trochę mąki), dzielimy na pół, i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy mikserem, do tężejącej dosypujemy partiami cukier puder, cukier wanilinowy i ciągle ubijamy. Po koniec dodajemy ser mascarpone. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Na kartce papieru robimy szkic jajka, wycinamy.
Po 30 minutach wyjmujemy jedną porcję, rozwałkowujemy na stolnicy, przykładamy nasz szkic do ciasta, za pomocą nożyka wycinamy, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lepszym rozwiązaniem jest od razu wałkować na papierze do pieczenia). Z drugą porcją ciasta postępujemy tak samo. Z pozostałego ciasta wykrawamy małe serduszka, kwiatuszki, pieczemy razem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Upieczone ciasto studzimy. Rękaw cukierniczy z tylką napełniamy kremem, na jedną cyfrę za pomocą tylki nakładamy krem w kształcie gwiazdek lub bombki. Kładziemy drugą warstwę ciasta, również szprycujemy równomiernie całą warstwę. Na górę układamy owoce – kiwi, banany, pomarańcze, kiwi, truskawki, winogrona czerwone, truskawki, kiwi, pomarańcz, banan i kiwi – tak powstało ciasto pisanka. (Można dekorować według uznania). Ciasto pozostawić do schłodzenia na kilka  godzin.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ