Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Ślimaki z ciasta francuskiego na dwa sposoby – z boczkiem i łososiem wędzonym

Szybka przekąska dla niespodziewanych gości, pięć minut składania i 20 minut pieczenia – gotowe do podania. Ekspresowa w przygotowaniu, bardzo dobra przekąska na imprezę i nie tylko. Smaczna i pięknie prezentuje się na talerzu, goście będą zachwyceni.
Składniki:
– ciasto francuskie
– 100g boczku wędzonego
– 100g łososia wędzonego
– 2 łyżki szczypioru
– 4-5 łyżki kukurydzy konserwowej
– sól i pieprz
– małe jajko + łyżka mleka
Roladki z łososiem wędzonym
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, przeciąć na pół. Jedną połowę odłożyć. Na pierwszej części ułóż łososia wędzonego do połowy ciasta, na drugą część wysyp kukurydzę, posypać posiekanym szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki ok. 2 centymetrowe. Roladki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko wymieszaj z mlekiem, posmaruj roladki.
Roladki z boczkiem
Bierzemy teraz drugą połowę ciasta francuskiego, kroimy w paski szerokości ok. 2cm. Na każdy pasek ciasta układamy boczek wędzony złożony na pół, posypujemy szczypiorkiem, zwijamy jak roladę. Posmaruj jajkiem z mlekiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20 minut.  Po upieczeniu roladki z łososiem ozdabiamy koperkiem.  Bardzo dobre na gorąco i na zimno. Do roladek użyłam sosu słodko-kwaśnego, przepis tu.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ