Faszerowane jajka – baranki z grzybów enoki
Przekąski z jajkami faszerowanymi mają sporą rzeszę zwolenników, są proste i szybkie w wykonaniu a jednocześnie smaczne. Dziś wykorzystałam do dekoracji faszerowanych jajek grzyby enoki.
Pięknie prezentujące się grzyby ułożone na faszerowanym jajku to grzyby enoki. Dla przybliżenia kilka słów o tym grzybku.
Enoki (płomiennica zimowa) jest bardzo popularnym grzybem jadalnym. Rośnie na całej półkuli północnej tzn. można go znaleźć w Ameryce Północnej, Azji, Europie. Ponadto, jest również hodowany komercyjnie. Jest więc dostępny na całym świecie.
Grzyby enoki to bardzo delikatne grzyby o charakterystycznym wyglądzie. W Chinach nazywa się je „złoto iglastymi grzybami” i są tam bardzo popularne. Występują również w przepisach kuchni japońskiej, koreańskiej i wietnamskiej. W smaku enoki są delikatne, lekko słodkawe, o lekkiej nucie owocowo-orzechowej. Można je dodawać surowe do sałatek, idealnie nadają się również do potraw szybko smażonych typu stir-fry czy zup. Są bardzo delikatne i nie powinno się ich gotować, czy smażyć dłużej niż minutę. Dłuższe gotowanie sprawia, że twardnieją. Jeżeli chodzi o spożycie na surowo – nie ma jednoznacznej opinii – jeżeli macie wątpliwości należy zblanszować.
Grzyby Enoki są bardzo smaczne i wszechstronnie wykorzystywane w kuchni. Mają również świetny potencjał leczniczy.
Owieczki z grzybkami enoki
Składniki:
– 4 jajka przepiórki
– 4 jajka kurze
– grzyby Enoki
– awokado dojrzałe
– łyżka majonezu
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka soku z limonki lub cytryny
Jajka przepiórki i kurze ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół.
Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój do miseczki, skrop cytryną lub limonką. Jajka przekrój na pół, żółtka dorzuć do awokado, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem do smaku, użyj blendera aby zmiksować na jednolitą pastę.
Białka wypełnij pastą jajeczną za pomocą tylki.
Z połówek jajek przepiórki zrób buzię baranka, połóż na dużej połowie jajka z pastą. Opłucz i osusz grzyby enoki, odetnij nóżki na długość ok. 1cm( pomóż sobie pęsetą), grzybki wtykaj jeden koło drugiego w pastę jajeczną. Baranki gotowe.
Smacznego.