Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Potrawy z jajek Przepisy Tajniki Warto wiedzieć

Naturalne barwienie jajek – Jak uzyskać poszczególne barwniki

Naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc są zdrowsze, nie zmieniają bowiem smaku jajka i pomagają uniknąć ewentualnej alergii.
Większość ze składników potrzebnych do zabawienia jajek prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni lub spiżarni. Możesz je zbierać wiosną, latem i jesienią, suszyć i przechowywać.
Jak uzyskać poszczególne barwniki:
Biały – wkładamy ugotowane na twardo jajka na kilka minut do wody z dodatkiem octu.

Brązowy – esencja z herbaty, świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli. Aby uzyskać brązowy kolor, stosujemy liście dębu i olchy lub mocny wywar z kawy.

Czarny – młode liście czarnego klonu, kora olchy lub kora dębu, wygotowane olchowe szyszki, łupiny orzecha włoskiego.

Czerwony – owoce czarnego bzu, kora kruszyny, łuski czerwonej cebuli, szyszki olchowe, suszone jagody, kwiaty hibiskusa z kilkoma kroplami cytryny, wywar z buraków z kroplą octu, wywar z krokusa.

Fioletowy – owoce tarniny i czarnego bzu, czarne jagody, płatki ciemnej (czarnej) malwy.

Granatowy – wywar z hibiskusa i szczypty sody oczyszczonej, pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu.

Niebieski – borówka czarna, owoce tarniny, borówka amerykańska.

Pomarańczowy – dynia, sok z marchwi z kroplą octu.

Różowy – rozcieńczony sok z buraka (im mocniej rozcieńczony, tym jaśniejszy różowy).

Zielony – szpinak, szczypiorek, młode zboża (np. żyto), suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka, ozimina, młoda trawa, pokrzywa, kora brzozowa, wywar z jemioły.

Złoty – wywar z kwiatków nagietka i kurkumy, łupiny orzecha włoskiego i łupiny cebuli (łupin cebuli musi być trochę więcej niż łupin orzecha).

Żółty – curry, kurkuma, kora młodej jabłoni, liście brzozy i olchy, drewno morwy, rumianek, trzcina, suszone kwiaty jaskrów polnych, suche łupinki cebuli, igły modrzewiowe.

Barwienie jajek domowymi sposobami: Jak z wybranych składników zrobić naturalny barwnik?

Do garnka wsypujemy wybrane składniki, mieszamy z gorącą wodą i pozostawiamy na 24h. Na drugi dzień doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. Dodajemy kilka kropel octu i delikatnie mieszamy. Przecedzamy barwnik przez sitko. W tak przygotowanym barwniku farbujemy jajka.

Aby zabarwić ugotowane i obrane jajka na fioletowo należy zetrzeć buraka na tarce na drobnych oczkach, wycisnąć sok, zanurzyć jajka w soku. Aby uzyskać kolor pomarańczowy, zetrzyj marchewkę i zanurz jajko w wyciśniętym soku.

Wyróżnia się dwa sposoby barwienia jajek – na ciepło i na zimno.

Na ciepło: Surowe jajka wkładamy do zimnej wody z dodatkiem barwnika i gotujemy. Takie barwienie da nam mocniejszy kolor jajek.

Na zimno: Ugotowane jajka wkładamy do gorącej wody z dodatkiem barwnika, i czekamy do jej wystygnięcia.

Od czego zależy intensywność koloru barwionych jajek
– Im dłużej jajko jest zanurzone w barwniku, tym mocniejszy ma kolor.
– Im silniejszy roztwór barwnika, tym mocniejszy kolor jajka.
– Im jaśniejszy odcień skorupki jajka, tym większa intensywność otrzymanego koloru.

Sposoby na utrwalenie koloru barwionych jajek
– Pod koniec barwienia, dodajemy do wywaru trochę octu.
– Spryskujemy jajko lakierem do włosów (tylko pisanki ozdobne, których nie będziemy potem jeść).
– Przecieramy jajka ściereczką z masłem lub olejem.
– Przecieramy jajka skórką ze słoniny.

Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania
Sok z cytryny dodany do wody to gwarancja, że podczas gotowania jajko nie pęknie (podobnie zresztą działa dodana do wody łyżka octu), chyba że wcześniej były pęknięte.
Innym dobrym sposobem na to, by nie dopuścić do pęknięcia skorupki podczas gotowania, jest delikatne nakłucie igłą zaokrąglonego czubka jajka – znajduje się tam pęcherzyk powietrza, a dzięki przekłuciu go ciśnienie narastające w gotującym się jajku znajdzie ujście i tym samym skorupka pozostanie nietknięta.
Najczęstszym powodem jest wkładanie do wrzącej wody zimnych dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Drastyczna różnica temperatur sprawia, że skorupka prawie na pewno pęknie. Aby tego uniknąć, najlepiej wyciągnąć jaja z chłodziarki pół godziny przed gotowaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ