Liofilizacja jest procesem suszenia poprzez zamrażanie, po czym następuje odsysanie wody. Owoce poddawane temu procesowi nie tracą jakichkolwiek witamin i wartości odżywczych, a przy tym ich podatność do spożycia zostaje znacząco wydłużona. Obecnie za poddawanie żywności liofilizacji odpowiedzialne są specjalnie do tego celu zaprojektowane urządzenia.
Liofilizacja jest procesem całkowicie naturalnym, nie wymagającym zastosowania barwinków czy konserwantów, zatem poddawane jej owoce są równie zdrowe jak te świeże. Ze względu na charakterystykę procesu, powstałe w jego wyniku owoce są suche, przez co nie ma konieczności stosowania jakiegokolwiek dodatkowego środka konserwującego. Aby zachować swoją świeżość i aromat, owoce liofilizowane powinny być zawsze przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu. To bardzo ważne, bowiem takie owoce posiadają bardzo silne zdolności higroskopijne (oznacza to, że szybko i łatwo chłoną wilgoć z otoczenia).
Czy warto sięgać po liofilizowane owoce?
Liofilizacja jest procesem znanym już od lat 60. XX wieku. Początkowo stanowiła jedynie żywność dla astronautów, a dopiero później zaczęto wykorzystywać ją na skalę przemysłową. Zwiększenie produkcji żywności liofilizowanej sprawiło, że stała się ona znacznie łatwiej dostępna, bez większych przeszkód może stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej diety w każdym domu. Być może owoce liofilizowane są nieco droższe od tych suszonych, jednak ze względu na ich wartości odżywcze warto zapłacić za nie nieco więcej.