Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Kremy, glazury Pora Na Posiłek Potrawy z jajek

Pavlova – beza idealna

Pavlova często robię przy okazji gdy zostają mi białka. Czasami jest to babka z białek przepis tu.
Pavlova – deser australijski i nowozelandzki; rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi. Ja wykorzystałam to co było pod ręką – pomarańcze i czereśnie koktajlowe.
Pavlova to lekka, słodka beza chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Pokryta jest lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.
Moja Pavlova jest z dwóch białek, wyszła dosyć okazała.
Składniki:
Beza:
– 2 białka (z dużych jajek)
– 100 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki białego octu winnego
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem :
– 70 g serka mascarpone
– 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
– 1 płaska łyżka cukru pudru
Garnirowanie:
pomarańcze, czereśnie koktajlowe – w porze letniej owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 20 cm. Papier odwrócić na drugą stronę. Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce). Na końcu dodać ocet i skrobię ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić. Ubitą pianę nałożyć na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć. Na środku zrobić lekkie wgłębienie na krem. Ozdobić brzegi, przeciągając łyżką od dołu do góry.

Bezę wstawić do piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 120°C i piec ok. 15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 100°C i piec co najmniej 2 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku. (Proszę obserwować bezę. Temperatura pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika). Chłodną bezę położyć na paterę, ściągając papier z dołu. Przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem wyłożyć delikatnie na bezę. Udekorować owocami.


Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Bezę Pavlovą najlepiej zjeść w dzień przygotowania.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ