Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Domowe wyroby Pieczywo Pora Na Posiłek Przepisy

Bagietka czosnkowa domowym sposobem

Bagietkę czosnkową najlepiej wykonać na świeżym pieczywie, jeszcze chrupiącym. Bagietka drugiego dnia traci swoją chrupiącą skórkę. Można ją zamrozić, ale wtedy koniecznie świeżą owiń folią aluminiową i dopiero zamrażaj. Rozmrażanie jest szybkie wystarczy włożyć zamrożoną bagietkę w folii do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 5 min. Ściągamy folię i mamy świeży wypiek, dalej postępować według tego przepisu i stworzyć czosnkową bułę.
Pieczywo czosnkowe zapewni Ci chrupiącą złocistą skórkę i delikatny, maślany środek. Połączenie czosnku i świeżych ziół tworzy piękny smak, który pasuje do wielu włoskich przepisów.
Masło czosnkowe
Składniki:
– 150 gram masła solonego, zmiękczonego
– 4 ząbki czosnku, rozgniecione
– 1 łyżka szczypiorku, posiekany
– 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kopru
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 3 średnie bagietki
Przepis na bagietki domowe znajdziesz tu.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (160 ° C z wymuszonym wentylatorem).
W średniej misce ubij masło blenderem ręcznym lub drewnianą łyżką na kremową masę. Dodaj czosnek i zioła, dopraw solą i pieprzem.
Trzymając bagietkę na desce do krojenia, pokrój w odstępach 1,5-2 cm, nie nacinając do końca. Rozłóż masło między plastrami. Bagietkę zawiń w folię i piecz w piekarniku ok. 15 minut. Natychmiast podawaj.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ