Bagietkę czosnkową najlepiej wykonać na świeżym pieczywie, jeszcze chrupiącym. Bagietka drugiego dnia traci swoją chrupiącą skórkę. Można ją zamrozić, ale wtedy koniecznie świeżą owiń folią aluminiową i dopiero zamrażaj. Rozmrażanie jest szybkie wystarczy włożyć zamrożoną bagietkę w folii do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 5 min. Ściągamy folię i mamy świeży wypiek, dalej postępować według tego przepisu i stworzyć czosnkową bułę.
Pieczywo czosnkowe zapewni Ci chrupiącą złocistą skórkę i delikatny, maślany środek. Połączenie czosnku i świeżych ziół tworzy piękny smak, który pasuje do wielu włoskich przepisów.
Masło czosnkowe
Składniki:
– 150 gram masła solonego, zmiękczonego
– 4 ząbki czosnku, rozgniecione
– 1 łyżka szczypiorku, posiekany
– 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kopru
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 3 średnie bagietki
Przepis na bagietki domowe znajdziesz tu.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (160 ° C z wymuszonym wentylatorem).
W średniej misce ubij masło blenderem ręcznym lub drewnianą łyżką na kremową masę. Dodaj czosnek i zioła, dopraw solą i pieprzem.
Trzymając bagietkę na desce do krojenia, pokrój w odstępach 1,5-2 cm, nie nacinając do końca. Rozłóż masło między plastrami. Bagietkę zawiń w folię i piecz w piekarniku ok. 15 minut. Natychmiast podawaj.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..