Parówki w cieście drożdżowym z mięsem mielonym i pieczarkami
Roladki z kiełbasą są podstawą zarówno brytyjskiego, jak i irlandzkiego jedzenia, również my sięgamy często po pyszne parówki zawijane w cieście. Upieczone do złocistej perfekcji dają zachwycającą kruchość i chrupiącą konsystencję, któremu towarzyszą obfite nadzienie składające się z mięsa, kiełbasy, cebuli, pieczarek i przypraw.
Tak często pomijane, to łatwe danie celebruje niesamowitą różnorodność kiełbas i pozostawia miejsce na improwizację. Dodaj inne ulubione warzywa lub połącz dwa lub więcej rodzajów kiełbas do nadzienia. Możesz zrobić małe bułeczki z kiełbasą wielkości kanapki lub duże, długie porcje; zapakuj je w pudełko na lunch, kosz piknikowy lub podawaj na ciepło lub zimno.
Parówki w cieście drożdżowym:
– 10 parówki
– ciasto drożdżowe (przepis niżej)
– 100g pieczarek
– 2 cebule
– 400g mięsa mielonego
– sól, pieprz, łyżeczka majeranku, łyżeczka papryki mielonej
– łyżka posiekanego szczypioru
– 2 łyżki startego sera parmezan
– 3 plastry 3x3cm sera żółtego
– łyżka oliwy
– opcjonalnie: jajka przepiórki
Ciasto drożdżowe:
– 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
– 150 ml ciepłej wody
– 1/2 łyżeczki cukru
– 300 g mąki semoliny
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
Sos:
– łyżka majonezu
– łyżka jogurtu greckiego
– 2 łyżki ketchupu
Wszystkie składniki sosu wymieszać razem.
Przygotowanie
Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy – jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa).
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
Połączone składniki można zagnieść mikserem.
(Gdy mamy drożdże instant – przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie do którego wsypujemy drożdże instant, dodajemy cukier, wlewamy połowę ciepłej wody, mieszamy z odrobiną mąki i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia).
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy resztę składników.
– parówki tniemy na trzy równe części,
– cebulę kroimy w kostkę
– połowę cebuli szklimy na łyżce oliwy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, smażymy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wysypujemy do miseczki – starać się jak najwięcej tłuszczu pozostawić na patelni,
– na tłuszczu pozostałym po pieczarkach, podsmażamy drugą część cebuli,
– do cebuli dodajemy mięso mielone, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, wsypujemy majeranek, paprykę w proszku, chwilę smażymy.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać, spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni, zaczynając od środka. W końcowym momencie rozwałkować, wyrównać wałkiem.
UWAGA: ciasto na początku sprężynuje i „cofa się” ale jeśli odczekamy chwilę będziemy mogli je dalej rozciągać.
Ciasto pociąć na paseczki długości parówek. Do każdego naczynka wkładamy okrąg z ciasta drożdżowego. Każdą parówkę zawinąć raz w ciasto, skleić brzegi, ułożyć dookoła brzegu naczynka, wcześniej wysmarowanego oliwą.
Do środka dajemy łyżkę usmażonych pieczarek, plaster sera żółtego, resztę uzupełniamy usmażonym mięsem, lekko dociskamy. Pozostałe dwa naczynka wypełniamy tak jak pierwsze.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy 20-25 minut, pod koniec posypujemy serem parmezan, do każdego naczynka wbijamy po jednym jajku przepiórki. Pieczemy do ścięcia białka. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z sosem.
Smacznego.