Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pieczywo Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska

Mini kanapki – bułeczki finger food

Dziś przygotujemy razem mini bułeczki z nadzieniem, to takie mini kanapki. Proste w przygotowaniu, łatwe do wykonania, puszyste i super pyszne. Takie mini kanapki przygotowuję nie tylko gdy mają się zjawić goście, szczególnie dzieci – są uwielbiane przez nie, szybko znikają. Nie mogę odmówić sobie zrobienia mini bułeczek przy okazji pieczenia dużych.

Składniki:
– 2 szk mąki pszennej
– 1/2 szk mleka
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka drożdży (5g)
– 25g roztopionego masła
– płaska łyżeczka soli
– 1 jajko
Dodatkowo:
– żółtko + łyżka mleka do posmarowania
– sałata karbowana
– jajka ugotowane na twardo
– pomidory śliwkowe
– szynka szwarcwaldzka (można użyć innej wędliny)
– łyżeczka ketchupu + łyżeczka majonezu = wymieszać
Do miski wlewamy ciepłe mleko, cukier i drożdże. Mieszamy rózgą. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy sól, cały czas mieszając wlewamy roztopione masło, stopniowo dodajemy mąkę. Możemy zagniatać ręką lub użyć miksera – wyrobić ciasto.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego odrywamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na ok. 0,5cm, kieliszkiem lub małą obręczą wykrawamy kółka.
Odstawiamy na chwilkę, następnie smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w temperaturze 180 przez 15-20 minut.
Lekko przestudzone mini bułeczki przekrajemy na pół, robimy kleks z sosu, układamy kawałek sałaty karbowanej, zwiniętą szynkę, plaster jajka, plaster pomidora znowu kleks z sosu i przykrywamy górą bułeczki.


Wbijamy piker.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ