Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pasty Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska

Aperitif verrine z ananasem, awokado, serkiem

Aperitif verrine podane w gustownych szklanych pojemniczkach, nieodzowne na każdej imprezie. Nie tylko wzbogacają stół, przyciągają wzrok i apetyt. Taki aperitif jest prosty w wykonaniu, można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce, wręcz prosi się o schłodzenie. Przygotowałam aperitif z ananasem, drugi zaś przewodni smak awokado. Dobrze wygląda pomieszany warstwowo ananasowy z awokado.
Aperitif ananasowy:
– pół świeżego ananasa
– 2 trójkąty serka topionego
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– 75g krewetek
marynata do krewetek:
– pół limonki
– szczypta chili
– zioła prowansalskie
– czosnek w proszku
– łyżka oliwy z oliwek
Krewetki przełóż do pojemniczka, skrop limonką, wsyp chili, zioła prowansalskie, pół łyżeczki czosnku i oliwę z oliwek, wymieszaj odstaw na ok. 30 minut. Smaż przez 3-4 minuty.
Ananasa obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zmiksuj blenderem, dodaj 2 serki i jogurt grecki, miksuj jeszcze przez chwilę. Schłódź w lodówce a następnie przelej do małych kieliszków, udekoruj limonką, krewetką smażoną i listkiem pietruszki.

Aperitif awokado:
– awokado dojrzałe
– 75g krewetek
– sok z limonki
– łyżka mascarpone
– 1 łyżka posiekanej pietruszki
– sól i pieprz do smaku
Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój na drobno, skrop limonką, zmiksuj z krewetkami, mascarpone, czosnkiem, łyżeczką oliwy, dopraw solą i pieprzem. Schłodzić. Napełnić pojemniczki, udekorować dwoma krewetkami, ćwiartką limonki i listkiem pietruszki.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ