Świąteczny wieniec z ciasta francuskiego z warzywami to idealna, odświętna przekąska. Wygląda niezwykle efektownie, a jej przygotowanie zajmie nam niewiele czasu. Ozdobi nasz stół i zachwyci gości, równie szybko zniknie ze stołu bo każdy będzie chciał spróbować.
Wieniec z ciastem francuskim:
– pół ciasta francuskiego
– 100g serka ziołowego
– 50g jogurtu greckiego
– 50g łososia wędzonego
– 100g serka śmietankowego
– 50g marchwi
– 50g fasolki szparagowej zielonej
– kilka różyczek kalafiora
– granat
– koper
– papryka czerwona, 1 oliwka czarna
– 1/4 łyżeczki czosnku, sól i pieprz do smaku
Marchew pokroić w kostkę, posolić, ugotować. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, pokroić na ok. 0,5cm paski. Kalafior ugotować w osolonej wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego lub z sokiem cytryny (sprawi nam to, że kalafior będzie biały). Granat przekroić i wyłuskać nasionka. Koper posiekać.
Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować serkiem śmietankowym, na brzegu ułożyć łososia wędzonego, zrolować. Pociąć na 12 części, ułożyć na blasze w okrąg tak, aby po upieczeniu stykały się. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, piec 15 – 20 minut. Zostawić do wystudzenia.
Schłodzone ciasto posmarować resztą serka śmietankowego. Serek ziołowy wymieszać z jogurtem greckim (jeżeli nie mamy ziołowego można zastąpić serkiem śmietankowym wymieszanym z koperkiem), doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Na każdej roladce zrobić rozetę, ułożyć kosteczki marchewki, fasolkę zieloną, kalafior, granat, posypać koperkiem. Z papryki wyciąć kokardę, ozdobić połową oliwki czarnej, ułożyć na środku okręgu.
Smacznego.