Jajka faszerowane to szybka i prosta przystawka na niemal każdą okazję. Można przygotować je na wiele kreatywnych sposobów i podać na stół z ciekawą dekoracją. Dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania, wystarczy niewiele czasu a na stole pojawiają się smaczne przystawki z jajek.
Faszerowane jajka + rzodkiewka:
– 4 jajka
– kilka rzodkiewek
– łyżka majonezu
– słodka papryka w proszku
– natka pietruszki
– sól do smaku
Jajka ugotuj na twardo. Wkładaj je do garnka z zimną wodą. Od momentu zagotowania wody odczekaj nie dłużej niż 8-10 minut. Odlej wrzątek, zalej garnek zimną wodą z kranu.
Jajka obierz i przekrój na pół na kształt łódki. Wyjmij żółtka i odłóż do miski. Dodaj majonez, rozetrzyj razem na gładką pastę, dopraw solą i pieprzem.
Umytą rzodkiewkę pokrój w talarki. Na półmisku ułóż połówki jajek, posyp papryką (użyj sitka).
Do każdej połówki jajka wciśnij rozetę pasty z żółtek. Udekoruj dwoma plastrami rzodkiewki i listkiem pietruszki.
Smacznego.