Naleśniki to tanie i proste w przygotowaniu danie, zajmie nam tylko kwadrans pieczenia i dziesięć minut jedzenia, a potem będziemy mogli czuć się naładowani niezbędną energią przez kilka godzin!
Naleśniki z serem możemy wykorzystać na deser, śniadanie lub podwieczorek, naleśniki są lekkie i bardzo pożywne.
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe to podstawa, aby danie smakowało wyśmienicie. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, wtedy naleśniki wyjdą miękkie, puszyste i elastyczne.
Oto przepis na szybkie naleśniki z serem:
– 1 jajko
– 1/2 szklanki mleka
– 1 szklanka wody gazowanej
– mąka (tyle mąki aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany)
– 300g twarogu tłustego
– łyżka cukru + cukier waniliowy 1 op.
– 1 żółtko
– szczypta soli
– olej do smażenia
Opcjonalnie: szklanka kremówki, łyżka cukru, wisienki kandyzowane, liście mięty.
Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko, wodę, sól, ciągle ubijając wsypujemy stopniowo przesianą mąkę do uzyskania żądanej konsystencji.
Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki, jeden po drugim, aż do wykorzystania całego ciasta.
Twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko (przed oddzieleniem białka od żółtka, jajko należy sparzyć wrzątkiem), cukier, cukier waniliowy i ucieramy na jednolitą masę.
Naleśniki smarujemy serem, składamy w trójkąty.
Opcjonalnie możemy ubić śmietanę z cukrem, wycisnąć kółeczka na naleśniki, udekorować wisienką i liściem mięty.
Smacznego.
Uwagi: Do twarogu możemy użyć więcej cukru – jeżeli wolimy słodsze 🙂