Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przepisy Przystawka, przekąska

Śledzik z jajkiem na buraczku

O śledziach myślimy najczęściej w porze jesienno zimowej lub przy okazji świąt, kojarzą się też z przekąską do mocnych alkoholi. Obecność śledzi w menu sprawiła, że zaczęto wymyślać coraz bardziej wyrafinowane sposoby ich przyrządzania. Dziś przygotowałam przekąskę ulubioną mojej rodziny – śledź na buraczku.

Śledzik z jajkiem na buraczku:
– śledź a’la matjas
– burak
– 1 jajko
– łyżeczka majonezu
– pół cytryny
– koper
– sól do smaku
Buraka ugotuj, obierz, pokrój na plastry. Obręczą wykrój jednakowe plastry z buraka.
Jajko ugotuj, obierz, pokrój na drobno, dodaj majonez, dopraw do smaku i wymieszaj.
Cytrynę pokrój na cienkie plastry, każdy plaster na pół.
Śledzia pokrój w kosteczkę.
Na spodeczku układaj kolejno: plaster buraka, masę z jajka, pół plastra cytryny i kilka kostek śledzia. Na środku umieść małą gałązkę kopru, całość posyp posiekanym koprem.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ