Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Krewetka z pitają na pierzynce z awokado

Krewetki to najbardziej znane i lubiane owoce morza. Swoją popularność, szczególnie wśród osób prowadzących zdrowy styl życia, zawdzięczają nie tylko delikatnemu i smacznemu mięsu, ale także wysokiej wartości odżywczej, a przy tym niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i niskiej kaloryczności. Są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych. Oprócz tego są lekkostrawne i znane ze swoich afrodyzjakalnych właściwości. Przekąski z krewetkami są mile widziane na imprezach, spotkaniach rodzinnych.

Krewetki z pitają:
– krewetki z zalewy
– pitaja
– listki pietruszki
– awokado + łyżeczka soku z cytryny
– łyżka majonezu
– sałata strzępiasta
– słone babeczki
– sól do smaku
Krewetki odsączyć z zalewy, przelać zimną wodą, pozostawić do odsączenia. Pitaję przekroić na pół i wykrawać kulki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, pokroić na cząstki, skropić cytryną, dodać majonez, doprawić solą do smaku i zmiksować na jednolitą masę.
Do każdej babeczki włożyć listki sałaty na dno, aby uniknąć zbyt szybkiemu rozmięknięciu babeczki. Wycisnąć rozetę z pasty awokado, ułożyć krewetkę, kulkę z pitai i listek pietruszki.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ