Jednym z najbardziej uniwersalnych przekąsek na przyjęcie są tartinki, czyli małe ozdobne kanapeczki. Przygotowuje się je wykorzystując cienką warstwę pieczywa z dodatkiem dowolnych, kolorowych składników, takich jak świeże warzywa, ser mozzarella lub feta, twarożek czy w bardziej wykwintnej formie łosoś czy kapary. Najlepiej serwować je w różnych wersjach, aby goście mogli spróbować kilku smaków lub wybrać propozycję z ulubionymi produktami. Ciekawym pomysłem jest propozycja bagietki z jajkiem i pomidorem – bardzo smaczna i pęknie prezentująca się.
Składniki:
– bagietka
– serek śmietankowy z ziołami
– pomidor
– jajko
– czarne oliwki
– natka pietruszki
Bagietkę pokrój lekko po skosie co 1.5cm, posmaruj serkiem. Ugotowane na twardo jajka pokrój w ósemki, również pomidor pokrój w ósemki. Na serku wzdłuż bagietki połóż kawałek pomidora i cząstkę jajka. Po środku zrób kleks z serka śmietankowego, połóż listek pietruszki i oliwkę.
Smacznego.