Sałatkę „śmietnik” robimy z pozostałości co mamy w lodówce w proporcji wg uznania. Sałatkę można podawać jako oddzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Czasami robię przekąski z warzyw i owoców, zostają mi nie użyte końcówki – wtedy robię sałatkę śmietnik. To co mi zostało wsypuję do jednej miski, doprawiam do smaku solą, pieprzem lub dodaję sos winegret.
Składniki na sos winegret:
– musztarda sarepska – 2 łyżeczki
– sok z cytryny – 0,5 łyżki
– ocet – 0,5 łyżki
– oliwa z oliwek – 100 ml
– sól
– pieprz
Do miksera lub miski wlewamy musztardę, sok z cytryny, ocet. Miksujemy lub mieszamy rózgą do momentu połączenia się składników. Następnie, cały czas mieszając lub miksując, dolewamy oliwę do uzyskania jednolitej masy. Możemy doprawić solą i pieprzem.
Do takiej sałatki można użyć również bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
składniki:
– ocet balsamiczny – 2 łyżki
– oliwa z oliwek – 5 łyżek
– świeża bazylia, posiekana – 2 łyżki
– orzechy włoskie, posiekane – 2 łyżki
Posiekaną bazylię i orzechy wkładamy do pustego słoiczka. Dodajemy ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Zamykamy słoik i potrząsamy aż do wymieszania składników. Możemy doprawić solą i pieprzem.
Dla tych co lubią majonez dobrym rozwiązaniem jest wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym i dodanie do sałatki.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..