Finger food czyli przekąski “na jeden kęs” to doskonały pomysł na różnego rodzaju przyjęcia czy spotkania z przyjaciółmi. W ich przygotowaniu liczy się wyjątkowe połączenie kolorowych składników oraz forma nie wymagająca używania talerzyków i sztućców. W zależności od upodobania mogą być słone lub słodkie. Ważne, aby wykonanie było proste, produkty zdrowe, a całość podana w niebanalnej kompozycji.
Pięknie podane niewielkie przekąski kuszą, dlatego ekspresowo znikają ze stołu. Odpowiednio skomponowane menu z pewnością zachwyci gości i sprawi, że wyróżnisz się jako doskonały gospodarz.
Finger food z ogórkiem, pasztetem na chlebie tostowym.
Składniki:
– chleb tostowy
– pasztet
– kukurydza konserwowa
– czerwona cebula
– ogórek zielony
Z chleba tostowego wycinamy małe kółeczka. Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w plastry – każdy plaster tniemy na pół – część połówek jeszcze raz na pół.
Na krążku chleba tostowego układamy po krążku cebuli, wyciskamy nieduże 4 rozety z pasztetu po przeciwległych stronach. Pomiędzy rozetami wstawiamy pół ogórka, dostawiamy ćwiartki ogórka z drugiej strony. Na każdą rozetę kładziemy ziarenko kukurydzy konserwowej.
Smacznego.