Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przepisy Przystawka, przekąska

Kolorowe kulki serowe – kokos, kurkuma, papryka i czarnuszka

Kulki serowe wykonuje się szybko, swoim wyglądem – barwami jak tęcza na stole, zwabi niejednego łasucha serów. Taka mini przekąska jest na jeden kęs do tego prosta w wykonaniu.

Składniki na około 20 sztuk niedużych kulek:
– 1 opakowanie sera typu feta
– 2-3 łyżki serka puszystego śmietankowego typu Almette
– 1 opakowanie serka topionego np. Gouda
– kolorowy pieprz
– mielona papryka ostra
– drobno posiekany koper
– kurkuma
– czarnuszka
– kokos
wykałaczki do nabierania kulek
opcjonalnie – czosnek świeży
Wykonanie:
Sery mieszkamy w misce, najlepiej ręką, aby dokładnie się połączyły. Dodaje grubo zmielony pieprz. Możesz do części masy dodać czosnek, wtedy same kulki będą bardziej wyraziste. Pamiętajmy, aby nie dodawać soli, gdyż feta jest słona.
Na kilka małych talerzyków wysypujemy dodatki, każdy osobno. W dłoniach formujemy malutkie kuleczki (im mniejszej tym łatwiej później je jeść). Każdą kuleczkę obtaczamy w wybranym dodatku kolorystycznym. Kuleczki układamy na półmisku, np. ozdobionym kiełkami lub gałązkami świeżych ziół, chociaż nie jest to konieczne bo same w sobie są ozdobą.
Do wykonania kolorowych kulek serowych możemy użyć dowolnych kolorowych dodatków. Świetnie wyglądają z czarnym sezamem lub czarnuszką, w wiórkach kokosowych, ziołach prowansalskich itp. Warto popróbować kompozycji, gdyż zawsze wyglądają i smakują idealnie.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ