Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad Przystawka, przekąska

Roladki z kurczaka – inaczej niż zwykle – prosto, szybko i smacznie

Kiedy wróciłam do domu z pracy, zaglądam do lodówki i odkryłam, że mam piersi z kurczaka …
Jeszcze raz zajrzałam i odkryłam cukinię, jajka, mozzarellę kulki i parmeńską szynkę na którą nie miałam pomysłu. Chwilę zastanowienia i już mam pomysł… zrobię roladki.
Roladki z kurczaka to świetny pomysł na obiad lub pokrojone na zimno jak przekąska – jeśli masz dosyć tradycyjnych kotletów z fileta z piersi.
Zapraszam do wypróbowania tego sposobu na filet z kurczaka a nie pożałujecie!

Składniki:
– pierś z kurczaka
– szynka parmeńska
– mozzarella kulki
– cukinia
– ser parmezan
– 2 jajka
– sól i pieprz do smaku
– bułka tarta
– oliwa z oliwek
Zacznij od cukinii – umyj, osusz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, posól i odstaw.
Pierś z kurczaka umyj, osusz i przetnij w poprzek na dwie części. Jeśli filet jest większy przetnij na 3 części. Rozbij filet, dopraw solą i pieprzem. Na każdy zetrzyj trochę sera parmezan, połóż plaster szynki parmeńskiej w poprzek do kierunku rolowania. Lekko odciśnij cukinię, połóż na szynkę. Na cukinii ułóż trzy kulki mozzarelli, końce szynki parmeńskiej zawiń do środka na mozzarellę. Zacznij rolować filet. Obtocz w bułce tartej, zanurz w rozmąconym jajku i ponownie w bułce tartej. Roladki ułóż w brytfance, skrop oliwą z oliwek.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni, roladki piecz przez 30 minut.


Podawaj na gorąco, równie smaczne są pokrojone na 2-3 cm kawałki jako przekąska na zimno.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ