Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Carving Deser

Fantazyjny deser z arbuza – jak szybko przygotować

Arbuz to słodki sezonowy przysmak, także nie należy zwlekać z realizacją pomysłów na desery z arbuza. Tym deserem z pewnością podbijesz serca największych, deserowych łakomczuchów! Arbuz z dodatkiem pianki, schłodzony, cóż nam więcej trzeba na upalne dni!

Składniki:
– dojrzały arbuz
– galaretka truskawkowa
– 300ml gorącej wody
– 1 szk. mleka skondensowanego niesłodzonego
– czekolada
– wiórki kokosowe
– patyczki
Przygotuj piankę z galaretek. Galaretkę wsyp do naczynia i zalej gorącą wodą, mieszaj do rozpuszczenia galaretki. Wystudź. Schłodzoną wlej do wyższego naczynia, przez chwilę miksuj mikserem, dolej zimne mleko skondensowane i jeszcze miksuj przez ok. 2-3 minuty. Przelej do foremki i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
Schłodzonego arbuza pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. Z arbuza foremką wytnij kilka kwiatuszki. Każdy kwiatuszek przekrój w poprzek aby płatki były cieńsze. Schłodzoną piankę wyjmij z formy, pokrój w plastry ok. 1cm, również wytnij kwiatuszki foremką. Układaj : arbuz, pianka, arbuz – wbij patyczek, posyp wiórkami kokosowymi.
Tak samo przygotujesz prostokątne arbuzy z pianką. Wytnij prostokątne kawałki arbuza i pianki. Układaj: arbuz, pianka, arbuz. Rozpuść czekoladę, cienkim strumieniem polej po przygotowanych porcjach. Wbij patyczki i gotowe.
Ciekawym pomysłem jest arbuz na patyku. Wytnij z arbuza trójkąty. Rozpuść czekoladę, w cząstkę zieloną arbuza wbij patyczek a częścią czerwoną zanurz do połowy w czekoladzie. Posyp wiórkami. Odłóż do zastygnięcia czekolady.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ