Płomyki w babeczkach – proste i smaczne

Wdzięcznym tematem na szybkie i smaczne przekąski są babeczki. Przekąski z babeczkami uwielbiają nie tylko dzieci ale i dorośli. Jest to sposób na przygotowanie szybkich przekąsek na imprezę czy domowe spotkanie ze znajomymi. Dopełnieniem są delikatne płomyki z sera parmezan.

potrzebujemy:
– słone babeczki
– 100g serka śmietankowego
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– czosnek
– ser parmezan
– rzodkiewki
– papryka czerwona
– czarne oliwki
– pomidorki cherry
– listki pietruszki
– awokado
– czarny i czerwony kawior
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na początek zajmij się serem parmezan, który będzie potrzebny do wszystkich przekąsek.
Na tarce na średnich oczkach zetrzyj ser parmezan. Przygotuj patelnię. Na rozgrzaną patelnię układaj małe kupeczki startego sera parmezan. Smażymy ok. 1 minutę, aż ser się rozpuści i minimalnie przyrumieni. Wykałaczką złap ser na środku i delikatnie unieś do góry, chwilkę przytrzymaj i odłóż na deskę. Uważaj ser jest gorący.
Przygotuj teraz serek. Serek śmietankowy wymieszaj z jogurtem greckim, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw solą i pieprzem.
I.
Babeczki wypełnij serkiem, na środku umieść “płomyk” z sera parmezan. Pomidorki cherry przekrój na 4 części i ułóż na serku, pomiędzy nimi włóż cząstki czarnych oliwek. Pod każdą oliwkę włóż listek pietruszki.

II.
Babeczki wypełnij serkiem, na środku umieść “płomyk” z sera parmezan. Paprykę i awokado pokrój w słupki. Oliwki na cienki paseczki. układaj dookoła płomyka: cząstkę papryki, awokado, oliwki, uzupełnij 2-3 listkami pietruszki.

III.
Babeczki wypełnij serkiem, na środku umieść “płomyk” z sera parmezan. Rzodkiewkę pokrój w talarki i ułóż dookoła “płomyka”. Dodaj 2 listki pietruszki.

IV.
Babeczki wypełnij serkiem, na środku umieść “płomyk” z sera parmezan. Dookoła ułóż na przemian – czarny i czerwony kawior.

Smacznego.

Dodaj komentarz