Wytworna przekąska z łososiem, chrzanem i mascarpone

Szukasz eleganckiego przepisu na przekąskę? Ta przystawka jest fantastyczną prezentacją, smakuje wspaniale, a co najlepsze, nie spędzasz godzin na jej tworzeniu! Jeśli lubisz wędzonego łososia, na pewno ci się spodoba!
Nazwa ciasta filo (phyllo pastry) pochodzi z języka greckiego, w którym phyllo oznacza ‘liść’ . I rzeczywiście ciasto filo przypomina listki. Zapraszam do wypróbowania mascarpone z chrzanem i łososiem wędzonym w wykwintnych chrupkich kielichach.

Składniki:
– 24 kwadratowe listki (ciasto filo płatki)
– 1/2 szklanki sera mascarpone
– 1,5 łyżki chrzanu
– 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku
– 1/8 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 100g wędzonego łososia
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Z płatków wytnij kwadraty o boku ok 10cm – 16szt.
Spryskaj lekko formę muffinową olejem. Wciśnij po jednym listku w każdy otwór w puszce muffinki, lekko składając listki w kilku miejscach, aby były odpowiednio dopasowane. Każdy posmaruj w środku rozmąconym białkiem, włóż do każdego drugi listek. Piec, aż będzie chrupiący i złoty kolor, od 5 do 7 minut. Wyjmij kielichy z formy(pamiętaj, że będą gorące) i ostudź na ruszcie.
Mascarpone wymieszaj z chrzanem i posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem.
Do każdego kielicha nałóż łyżeczkę kremu, na górę ułóż luźną różę złożoną z wędzonego łososia. Dekoruj gałązką kopru.


Smacznego.

Dodaj komentarz