Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Pulchne placuszki na kefirze z jabłkiem

Puszyste placuszki na kefirze z jabłkami to prosty i szybki przepis na śniadanie lub  podwieczorek . Czasami może zastąpić deser jak przyjdzie nam ochota. Takie placuszki uwielbiają dzieci i dorośli. Placuszki z jabłkami to uniwersalny pomysł na słodkie danie. Cynamon z jabłkami podkreśli smak i aromat placuszków.
Składniki:
– 400ml kefiru
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki sody
– 1 łyżka cukru
– 2 jabłka
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2-2,5 szklanki mąki
– szczypta soli
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz i pokrój w kosteczkę.
Do miski wlej kefir, wsyp sodę, wymieszaj. Następnie dodaj jajko, cukier, sól, rozmąć. Dodajemy pokrojone jabłka oraz cynamon a na koniec mąkę.

Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelnię wlej trochę oleju, rozgrzej. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta, smaż z 2 stron aż placuszki ładnie się zarumienią.

Podaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ