Wdzięcznym tematem na przekąski czy przystawki jest duet – łosoś i ciasto francuskie. Kiedy już zrobisz pyszną przekąskę z łososiem, poczekaj chwilę aby nacieszyć oczy swoim dziełem – każda przekąska to małe dzieło :). Z poniższych składników zrobię dwa sposoby smacznych, kolorowych przekąsek
Składniki:
– Ciasto francuskie
– 100g wędzonego łososia
– 75g serka śmietankowego
– 75g serka śmietankowego ze szczypiorkiem
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– pomidor
– papryka konserwowa
– fioletowa cebula
– listki pietruszki
– 2 jajka + 1 jajko
– szczypior + koperek
– ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
Ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Wytnij cztery prostokąty i cztery kwadraty. Prostokąty natnij po centymetrze na każdym rogu, boki złóż do środka, lekko przyciśnij, ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe kwadraty włóż do foremek na muffinki, wciśnij do dołu, spód nakłuj widelcem. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze – przygotuj składniki do wypełnienia.
Jajka ugotuj na twardo. Jajka, pomidor, fioletową cebulę – pokrój w cienkie plastry. Koperek posiekaj, szczypiorek – część posiekaj, drugą cześć pokrój na paseczki 3-4 centymetrowe. Paprykę pokrój w słupki. Wymieszaj oba serki z jogurtem greckim, przeciśnij czosnek przez praskę, możesz doprawić solą i pieprzem.
I.
Przestudzone ciasto z foremek napełnij serkiem i dekoruj łososiem zwiniętym w różyczkę. Z jednej strony różyczki włóż 3 szczypiorki, z drugiej 3 słupki papryki, dekorację zakończ listkiem pietruszki.
II.
Ciasto w kształcie prostokąta posmaruj serkiem i zacznij układać po kolei: pół plasterka pomidora (jeżeli mały pomidor – daj dwa plasterki), pasek z łososia wędzonego o szerokości ok. 2cm, 2 plasterki jajka, pasek z łososia. Na jajka połóż 2-3 krążki z fioletowej cebuli, poprósz szczypiorkiem, koperkiem poprósz po brzegach.
Smacznego.