Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Szparagi z szynką Prosciutto Di Parma w cieście francuskim

Pomysł na pyszną przekąskę z zielonych szparagów. Tak przygotowane szparagi polecam miłośnikom szparagów jest to szybkie i wyjątkowe danie.Zielone łodygi szparagów owija się w prosciutto i cieście francuskim, a następnie piecze, aby stworzyć chrupiącą, słoną i pyszną przekąskę na przystawkę lub imprezę.
Składniki:
– pęczek zielonych szparag
– ciasto francuskie
– 100g serka śmietankowego
– 8 płatków szynki Prosciutto Di Parma
– jajko
– sól i pieprz do smaku
– 1-2 ząbki czosnku

Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do serka, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Szparagi umyj, obierz i odetnij stwardniałe końcówki, lekko posól.
Podgrzej piekarnik do 210 stopni i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Ciasto lekko rozwałkuj i pokrój na 8 części.
Rozłóż na każdy kawałek trochę kremowego sera po przekątnej. Owiń plasterek szynki wokół 2 szparagów (jeśli są grube, lub 3-4 jeśli mamy cienkie szparagi), połóż pakiet na serze śmietankowym, tak aby główki wystawały za krawędź boczną. Zlep luźno przeciwne krawędzie ze sobą, owijając szparagi.
Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i umieść na blasze do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie upieczone, złote i pulchne, a szparagi będą miękkie. Podawaj natychmiast z chrupiącą sałatką sezonową.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ