Czasami, gdy mamy rodzinne spotkania, mówimy wszystkim, aby przynieśli swoje ulubione przekąski lub przystawki. To są moje ulubione rodzinne posiłki! Kiedy jedzenie ma niewielki rozmiar, możesz spróbować wszystkiego po trochu, a nadal mieć miejsce, aby wrócić po więcej tego, co naprawdę kochasz!.
Myślę, że gdybym mogła pominąć główne danie posiłku i skupić się na przystawkach – byłabym zdecydowanie zadowolona.
Zapraszam do skorzystania z przepisu na smakowite tortillowe roladki, ze składnikami które mamy pod ręką.
Składniki:
– 3 placki tortilli
– 100g wędzonego boczku
– 2 jajka
– 100g serka śmietankowego
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– oliwki czarne
– 2 ogórki konserwowe
– pęczek szczypiorku
– sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: małe pomidorki cherry, jajka przepiórki, natka pietruszki.
Boczek pokrój w cienkie paski, podsmaż.
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Ogórek konserwowy pokrój w kostkę, oliwki posiekaj. Serek śmietankowy połącz z jogurtem, wymieszaj – dopraw solą i pieprzem.
Placek tortilli posmaruj serkiem, na środek ułóż podsmażony boczek, posyp ogórkiem konserwowym, po obu stronach zrób szlaczki z jajka, dalej pasek z oliwek, zakończ szczypiorkiem. Całość zwiń jak roladę, potnij na paski 2-3 cm. Każdą roladkę zwiąż szczypiorkiem, połóż listek pietruszki i pomidorek, wbij wykałaczkę zdobną.
Drugą tortillę wykonaj nadzienie tak samo, zakończ listkiem pietruszki i jajkiem przepiórki.
Trzecią tortillę zakończ listkiem pietruszki i czarną oliwką.
Smacznego.