Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad Przystawka, przekąska

Papryka w „kapeluszu” z mięsem mielonym i ryżem

Pyszne papryki faszerowane mielonym mięsem i ryżem to potrawa, która smakuje prawie każdemu ( tak, tak, znam osoby które nie lubią papryki). To pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny lub danie na kolację ze znajomymi. Nawet jeżeli jesteś zapracowana, bez problemu i bez pośpiechu przygotujesz pyszne i zdrowe papryki faszerowane. Przepis na faszerowaną paprykę to strzał w dziesiątkę nie tylko na obiad w ciągu tygodnia, to też świetny patent na specjalne okazje.
Przepis na papryki wypełnione podsmażanym mielonym mięsem i ugotowanym ryżem, zapiekane w piekarniku nie jest skomplikowany. Postępując według niego krok po kroku, przygotujesz obłędne faszerowane papryki już za pierwszym razem 🙂
Danie pięknie komponuje się z kolorowymi paprykami.
Składniki
– 3-4 papryki
– 350 g mielonego mięsa
– 2 łyżki oliwy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej bazylii
– 100 g (1 woreczek) ryżu
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 100ml soku pomidorowego
– 100 g sera parmezan
– sól, pieprz do smaku
– 2 łyżki oliwa

Przygotowanie
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ok. 10 – 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć zmielone mięso i dokładnie obsmażyć.
Mięso doprawić solą, dodać pokrojoną bazylię, koncentrat pomidorowy oraz sok pomidorowy, smażyć przez chwilę. Odstawić z ognia. Dodać ryż, utarty parmezan, doprawić pieprzem i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Z każdej papryki odetnij wierzch i usuń gniazda nasienne. Przygotowanym farszem napełnij papryki, posyp po wierzchu parmezanem, przykryj je odciętymi wierzchołkami i ułóż w głębokim naczyniu obok siebie. Naczynie na dnie dobrze jest wysmarować oliwą. Zapiekamy przez 50 minut. Podajemy na gorąco.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ