Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska Surówki i sałatki

Koszyczki z pomidorów wypełnione pyszną sałatką

Lubimy gdy na stole potrawy są pięknie podane. Czasami chcemy zabłysnąć, pochwalić się swoimi umiejętnościami, nie tylko kulinarnymi ale i zręcznościowymi – smacznie wykonane, pięknie podane. Żółta sałatka w czerwonym pomidorze na wiosenną przystawkę, uciecha dla oczu, rozkosz dla podniebienia.
Składniki:
– 6-8 średnie pomidory czerwone
– 1 słoiczek selera konserwowego
– 100g szynki konserwowej
– jasna część pora
– 100g sera żółtego
– 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
– 3-4 łyżki majonezu
– różowy imbir marynowany do ozdoby
– sól, pieprz do smaku
– jeżeli mamy w domowej spiżarce, warto dodać 4-5 plastry ananasa z puszki

Podane ilości można zmniejszać lub zwiększać w zależności ile potrzebujemy sałatki.
Odlać sok z selera. Szynkę i pora (pora przekroić wzdłuż) pokroić w cienkie paseczki. Ser żółty ścieramy na tarce na drobnych oczkach (powstaną cieniutkie niteczki). Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, wymieszać.

Z pomidorów uformować koszyczek (jak na zdjęciu), wydrążyć za pomocą łyżeczki środek i napełnić je sałatką. Imbir zwijamy w ruloniki, powstałe różyczki układamy na sałatkę, ozdabiamy gałązkami kopru.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ