Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Obiad Pierogi

Pierogi leniwe – tylko 3 składniki! Szybko i smacznie.

Pierogi leniwe (choć nie przypominają pierogów) to dobry pomysł na obiad dla dzieci, jest to przysmak który wielu z nas pamięta z dzieciństwa.
Są delikatne, szybkie w przygotowaniu, łatwo je gryźć, a i smak należy do tych najlepszych! Pokochają je nie tylko najmłodsze łasuchy! W moim domu takie pierogi robimy z ziemniakami gotowanymi, podam proporcje jak zrobić z ziemniakami lub bez. Oba sposoby są pyszne a my mamy porównanie, które z nich bardziej nam przypadną do smaku. Takie pierogi podajemy najczęściej z cukrem polane masłem, można polać śmietanką lub podać na słono z podsmażoną cebulką. Wybór należy do nas.
Zaletą jest, że pierogi leniwe mogą być przygotowane wcześniej, a później podgrzane na patelni.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
– 500g twarogu (półtłustego)
– 2 jajka
– szczypta soli
– 2 szklanka mąki pszennej
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek.
Ser przepuścić przez praskę, utrzeć z żółtkami, (ser można rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków ).
Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie taka potrzeba, dosypać jeszcze trochę mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy pierogi będą pulchne).
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek.

Wałek lekko spłaszczyć, pociąć na ukośne kawałki. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
Gotować porcjami w osolonej wodzie. Każdą partię klusek gotujemy około 1 minutę od wypłynięcia. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową.
Podawać gorące polane roztopionym masłem i posypane cukrem, może być cukier brązowy.
II.
Pierogi leniwe z ziemniakami:
– 50 dkg ziemniaków
– 250g twarogu półtłustego
– 10 dkg mąki pszennej
– szczypta soli
– 1 jajko
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić..
Ser twarogowy przecisnąć przez praskę lub przemielić maszynką. Do sera z zimnymi ziemniakami dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Na stolnicy z ciasta formować wałki,

spłaszczyć je nożem i kroić w skośne romby.
Gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty.
Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ