Po raz kolejny zachwycające i smaczne mini przekąski z ciasta francuskiego z dodatkami. Idealne do przygotowania mini kanapek na szybko.
Róże z salami:
– ciasto francuskie
– salami
– ser parmezan
Ciasto francuskie tniemy na paski 2cm. Układamy plastry salami lekko zachodzące na siebie, posypujemy startym serem parmezan, zwijamy jak roladę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy ok 20 minut.
Ciasto francuskie przekładane salami:
– ciasto francuskie
– salami (średnica 4-5cm)
– serek śmietankowy
– czarne oliwki
– natka pietruszki
– jajko
Z ciasta francuskiego wycinamy krążki o takiej średnicy jak salami. Do foremek wkładamy krążek z ciasta francuskiego, smarujemy rozmąconym jajkiem, dalej układamy krążek salami (również smarujemy jajkiem), przykrywamy krążkiem z ciasta francuskiego – smarujemy jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy ok 20 minut.
Po wystudzeniu wyciskamy na górę rozetę z serka śmietankowego. Salami nacinamy do połowy, zwijamy w kielich, w środek wkładamy listek pietruszki i oliwkę – całość spinamy ozdobną wykałaczką.
Foremka pełna smakowitości:
– ciasto francuskie
– serek śmietankowy
– jajka przepiórki
– winogrono zielone
– papryka żółta i czerwona
– rzodkiewka czerwona
– awokado
– czarne oliwki
– listki pietruszki
– jajko do smarowania ciasta
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty, wkładamy do formy na babeczki, smarujemy rozmąconym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy ok 20 minut. Jajka przepiórki gotujemy na twardo, awokado obieramy – kroimy w małe paseczki. Paprykę również kroimy w paseczki, winogrono dzielimy na 4 części. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, w środek wyciskamy rozetę z serka śmietankowego. Na serek układamy listki pietruszki, ćwiartkę jajka przepiórki, cząstkę winogrona, obie papryki – żółtą i czerwoną, kawałek awokado, na środek pół oliwki.
Smacznego.