Przekąski z ciastem francuskim są łatwe do przygotowania i dlatego są idealne dla odwiedzających gości. Zasadniczo można udoskonalić prawie każdą przekąskę paskami łososia, cebulą, koprem włoskim lub według uznania – tworząc przepyszną przekąskę.
Cieszcie się przekąskami dzięki naszym przepisom, niech to będzie dla was inspiracją.
Przekąska z łososiem:
– ciasto francuskie
– wędzony łosoś
– natka pietruszki
– cytryna
– szczypiorek
– serek śmietankowy
opcjonalnie: ząbek czosnku,
– jajko do smarowania
Z kawałka schłodzonego ciasta francuskiego wykrój kształt koła. Brzeg posmaruj roztrzepanym białkiem. Wykrój drugi okrąg tej samej wielkości, a w jego środku drugi- o mniej więcej pół centymetra mniejszy. Sklej obie części ciasta, a środek nakłuj widelcem. Rant posmaruj roztrzepanym żółtkiem. W ten sposób postępuj do wyczerpania ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz aż ciasto lekko się zarumieni, ok. 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika, używając łyżeczki, warstwę jeszcze ciepłego ciasta wewnątrz babeczki przyciśnij do dna, aby stało się płaskie. Ciepłe ciasto ładnie się poddaje, zimne będzie się kruszyć.
Po wystudzeniu wypełnij górę dodatkami. Do serka śmietankowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek ( wyostrzy nam smak), wymieszaj, nałóż łyżeczką do foremki z ciasta francuskiego. Kawałek łososia roluj, połóż na serek, dalej układaj listek pietruszki, ćwierć plasterka cytryny, posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przekąska z łososiem i awokado:
– ciasto francuskie
– wędzony łosoś
– awokado
– szczypiorek
opcjonalnie majonez
Z ciasta francuskiego wycinamy kółeczka, smarujemy żółtkiem, pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni.
Łososia kroimy w paseczki, awokado obieramy, kroimy w cienkie paski, szczypiorek drobno siekamy.
Na ozdobną wykałaczkę nadziewamy pół plastra awokado, zrolowany kawałek łososia, znowu awokado i wbijamy w ciasto francuskie. Górę posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie na górę dajemy dwa kleksy z majonezu i posypujemy szczypiorkiem.
Przekąska sałatkowa:
– ciasto francuskie
– wędzony łosoś
– surimi
– szczypior
– serek śmietankowy
– łyżeczka soku z cytryny
do ozdoby: śmietana gęsta, kapary, listki pietruszki
Foremki z ciasta francuskiego wykonujemy jak w przepisie „przekąska z łososiem”. Dno foremki lekko smarujemy serkiem. Surimi kroimy w drobną kostkę, łososia kroimy na drobno, szczypiorek siekamy. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką napełniamy foremki. Na górę kładziemy listek pietruszki, robimy kleksa ze śmietany na której kładziemy kapar.
Przekąska z ośmiornicą:
– ciasto francuskie
– awokado
– serek śmietankowy
– ośmiornica w zalewie
– łyżeczka soku z cytryny
– plasterki cytryny
– listek pietruszki
Foremki z ciasta francuskiego wykonujemy jak w przepisie „przekąska z łososiem”. Awokado obieramy, w miseczce widelcem rozgniatamy miąższ, możemy to zrobić też blenderem. Dodajemy taką samą część serka śmietankowego jak awokado, doprawiamy solą i sokiem z cytryny, mieszamy. Gotową pastę przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie rozety. Do każdej foremki wyciskamy rozetę z pasty, układamy kawałki ośmiornicy, ćwierć plastra cytryny ( cytryna wcześniej musi być dokładnie umyta) i listek pietruszki.
Czasami zdarza się, że zostają nam różne „resztki”. Oto moja propozycja co możemy zrobić.
Smacznego.