Zbliża się karnawał, a wraz z nim nowe pomysły na szybkie i smaczne przekąski. Nie zabierają dużo czasu w przygotowaniu a są smaczne i szybko znikają z naszego stołu.
Składniki I:
– wędzony łosoś
– serek śmietankowy w plastrach
– ser żółty
– ciemny chleb
– oliwki czarne
– koperek
Z łososia, serka śmietankowego i ciemnego chleba wykrawamy kółka o średnicy 2-3cm. Ser żółty kroimy w paseczki. Układamy po kolei: chleb, serek śmietankowy, łosoś, serek śmietankowy, ser żółty zwinięty w rulonik, łodyżkę kopru, oliwkę – wbijamy szpatułkę.
Składniki II:
– ogórek zielony
– ciemny chleb
– plaster pasztetu
– serek śmietankowy w plastrach
– nasiona słonecznika
– majonez
Ogórek kroimy w pół centymetrowe plastry a następnie wycinamy obręczą kółka 2-3 centymetrowe. Z chleba, pasztetu i serka śmietankowego wycinamy kółeczka tak jak z ogórków. Po kolei układamy na siebie: chleb, serek śmietankowy, pasztet, ogórek. Na ogórku robimy małe kleksy z majonezu, posypujemy ziarenkami słonecznika i wbijamy szpatułkę.
Sposób III:
– chleb tostowy
– awokado
– serek śmietankowy ze szczypiorkiem
– pomidorki koktajlowe
– łosoś wędzony
– świeży koperek
Awokado obieramy, rozcieramy z serkiem na jednolitą masę. Z chleba tostowego odcinamy skórki.Pomidorki kroimy w talarki.
Chleb tostowy smarujemy masą awokado – z serkiem, kładziemy plaster łososia, przykrywamy chlebem tostowym, znowu układamy łososia i przykrywamy tostem posmarowanym masą awokado z serkiem. Górę lekko smarujemy masą. Tosta porcjujemy na 6 części, na każdą kładziemy koperek i plaster pomidorka – wbijamy szpatułkę.
Smacznego.