Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Przystawka, przekąska

Świąteczne przekąski – śledź, makrela i krewetki

Sezon zimowy to okres kiedy organizm domaga się dań z rybami. Ryby pod różnymi postaciami są nie tylko smaczne ale i zdrowe. Dla tych którzy nie przepadają za tradycyjnym śledziem z cebulką mam propozycję przygotowania sałatki śledziowej i pasty z makreli z dodatkiem krewetki koktajlowej.
Pasta z makreli z jajkiem:
– wędzona makrela
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 2 łyżki majonezu
– 2-3 ogórki kiszone
– kilka krewetek koktajlowych
Makrelę obieramy ze skóry i ości, dodajemy rozdrobnione jajko i majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Masę przenieść do worka cukierniczego z tylką i wyciskać rozety na łyżeczki do przekąsek. Ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę, nakładamy obok rozety z makreli, kładziemy listek pietruszki, na górę krewetkę koktajlową.


Sałatka ze śledziem:
– 150g śledzia
– 80g ogórka konserwowego
– 40g cebuli
– 2 jajka
sól i pieprz do smaku
Śledzia, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo. Do pojemniczków na dno wkładamy po plasterku jajka na to po łyżeczce mieszankę ze śledziem. Górę dekorujemy listkiem pietruszki i odrobiną czarnego kawioru.


Sałatka ze śledziem II:
– filet ze śledzia
– cebula czerwona
– kukurydza konserwowa
– ogórek konserwowy
– majonez
– kawior czarny
Śledzia, ogórek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Do pojemniczków przeźroczystych na przekąski układamy po kolei trochę śledzia, odrobinę majonezu, następnie ogórki – majonez, kukurydzę – majonez, cebulę – majonez i znowu śledź. Górę dekorujemy majonezem i kawiorem czarnym.


Smacznego.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ