Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Strucla makowa

Strucla z makiem jest nieodzownym symbolem nadchodzących świąt, chociaż we współczesnym świecie zatraca się tradycja wypieków tak wspaniałych ciast. Problem jest też w zakupie dobrego maku – czasami trafiamy stęchnięty czy z robakami. Dobry mak jest podstawą dobrego ciasta makowego. Przepis ten mam ze starego zeszytu z XX wieku mojej mamy. Podane ilości składników można dzielić proporcjonalnie na dwie lub trzy części. Z tej proporcji będzie 3- 4 strucle.
Składniki:
– 1 kg mąki
– 3O dkg masła
– 9 dkg drożdży
– 1/2 laski wanilii
– 1/2 Litra mleka
– 1 dkg gorzkich migdałów
– 15 żółtek
– 2 dkg skórki pomarańczowej
– 30 dkg cukru
– 1/2. dkg soli
Masa makowa:
Proporcja na strucle z 1 kg mąki.
– 80 dkg maku
– 50 dkg cukru
– 10 dkg miodu
– 5 dkg masła
– 1 dkg drożdży
– 2- 3 żółtka
– 5 dkg migdał6w słodkich –
– 1/2 dkg migdałów gorzkich
– 1/2 laski wanilii
Mak zaparzyć wrzątkiem i zostawić na całą noc, potem zlać na sito, odsączyć dobrze, przemleć na maszynce lub
utrzeć w makutrze i wymieszać dokładnie z dodatkami.
Przygotowanie ciasta:
Gorącem mlekiem zaparzyć 20 dkg mąki, rozetrzeć dobrze, by nie było grudek, przykryć i zostawić tak do przestygnięcia, potem włożyć roztarte drożdże z łyżką cukru, wsypać część mąki i wlać trochę mleka, o ile zaparka była za gęsta, wymieszać dokładnie i zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodać żółtka ubite na parze, cukier, resztę mąki i mleka, o ile ciasto za gęste, wyrabiać,
następnie wlać ciepłe, sklarowane masło, zapachy i wyrabiać, aż odstanie od rąk. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 3-4 części, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować prostokąt na 1/2-3/4cm grubości, posmarować rozbełtanym jajkiem lub białkiem, nałożyć masę makową. Rozsmarowując nożem, zwinąć lekko, brzegi zalepić, i tym brzegiem położyć na dno formy·


O ile foremki są wąskie, wystarczy je posmarować masłem i wysypać bułeczką; jeżeli szerokie – zrobić na każdą struclę foremkę z papieru, którą trzeba dobrze wysmarować masłem. Po wyrośnięciu posmarować jajkiem i wstawić do średnio gorącego piekarnika 180 stopni na 35-40 minut. Gorące polukrować rzadkim lukrem z rumem.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ