Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta ciasto francuskie Deser

Francuskie ciasteczka z nadzieniem śliwkowym, czekoladowy i serkiem

Proste, szybkie i bardzo smaczne nadziewane ciasteczka z ciasta francuskiego. Jeżeli nie mamy czasu aby przygotować własne ciasto francuskie, użyjmy ze sklepu gotowego. Trzy różne rodzaje nadzienia i wzory.
Do przygotowania ciastek potrzebujemy:
Sposób I:
– ciasto francuskie
– śliwki
– 1 żółtko + łyżeczka mleka
– cukier puder do posypania

Ciasto wykładamy na stół i dzielimy na kwadraty, każdy kwadrat nacinamy 1 cm od brzegu (po wewnętrznej stronie ciasta), zostawiając po 1 cm nieprzeciętym na każdym boku po środku.
Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.

Teraz kładziemy na środek ciasta pół śliwki, skórką do dołu.
Zawijamy rogi ciasta do środka.

Przenosimy na blachę, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 13-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem (może być z domieszką cukru waniliowego).

Uwaga: nie polecam jeść ciastek wyjętych prosto z piekarnika – śliwki są bardzo gorące i możemy się sparzyć.
Sposób II:
– ciasto francuskie
– 100g serka śmietankowego
– cukier waniliowy
– 1 żółtko
dodatkowo: 1 żółtko + łyżeczka mleka
Wymieszać serek, żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wykładamy na stół i dzielimy na kwadraty, każdy kwadrat nacinamy 1 cm od brzegu (po wewnętrznej stronie ciasta), zostawiając po 1 cm nieprzeciętym na dwóch rogach naprzeciwko siebie. Na środek ciasta kładziemy łyżeczkę masy serowej, boki smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem i przekładamy przeciwległe boki za siebie. Przenosimy na blachę, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 13-14 minut.

Smacznego.
Sposób III
Składniki:
– ciasto francuskie
– czekolada
dodatkowo: 1 żółtko i łyżeczka mleka
Wykonanie:
Na stole rozwijamy ciasto francuskie.

Kroimy je w poprzek w duże trójkąty ( mi wyszło 8 rogali) Na każdym kawałku ciasta kładziemy kawałek czekolady

Zawijamy ciasto zaczynając od szerszego końca.

Rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 13-14 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni (ewentualnie do uzyskania złotego koloru).

Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z pieca.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ