Sezon letni obfituje w różnego rodzaju sezonowe owoce i warzywa. O tej porze możemy korzystać do woli z darów natury i zajadać. Drugim plusem jest niższa cena na targach. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu są różnego rodzaju zapiekanki z bakłażana lub cukinii. Dziś przygotowałam zapiekankę z bakłażana. Taka zapiekanka często gości na moim stole.
Składniki na 4 sztuki
– 2 bakłażany
– 150 g serka ricotta
– 1 op. mini mozzarella
– 1 jajko
– 8 cienkich plastrów boczku podwędzanego
– 2 łyżki startego parmezanu
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Do miski wkładamy bakłażany, zalewamy wrzątkiem, solimy (łyżka soli), zostawiamy na 5-10 minut.
W drugiej misce mieszamy serek ricotta, posiekany szczypior, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku.
Bakłażany kroimy na pół, wydrążamy środek. Miąższ ze środka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do miseczki z serkiem, całość wymieszać.
Na dno połówki bakłażana układamy dwa plastry boczku, 4-5 kulki mini mozzarelli, teraz mieszankę z serkiem ricotta. Jeszcze tylko poprószyć parmezanem, skropić oliwą i zapiec. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 25 minut.
Smacznego.