Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Przekąski – szybko i smacznie

Mile widziane na imprezach są różnego rodzaju przekąski. Przygotować można szybko z tego co mamy w lodówce. Wszystko zależy od naszej fantazji i wyobraźni. Chętnie zjadane, kuszą oczy kolorami, dodatkami. Dużym atutem na imprezach jest „stół szwedzki” z przekąskami. Oto trzy szybkie przekąski.
Sposób I.
– Szynka szwarcwaldzka
– jajka ugotowane
– majonez
– ogórek konserwowy
– oliwki czarne
– natka pietruszki
– słone krakersy
Jajko gotujemy na twardo, kroimy na sześć części. Ogórek konserwowy kroimy w słupki.
Szynkę smarujemy delikatnie majonezem, kładziemy kawałek jajka i ogórka, zwijamy jak roladę. Krakersa delikatnie maznąć majonezem, położyć kawałek natki pietruszki, zrolowaną szynkę i wbić oliwkę na szpatułce.
Sposób II.
– wędzona pierś z kurczaka
– ananas w syropie
– pomidorki cherry
– oliwki
– ser mozzarella
Kurczaka kroimy w kostkę, ananasa na sześć części, oliwki na pół. Na szpatułkę nakładamy pół oliwki, pomidorek, mini mozzarellę, kostkę kurczaka i ananas, który jest podstawą koreczka.
Sposób III
– łosoś wędzony
– chleb tostowy
– pomidorki cherry
– serek śmietankowy
– ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do serka śmietankowego, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Z chleba tostowego odcinamy boki, smarujemy serkiem i układamy łososia. Przykrywamy tostem posmarowanym serkiem, górę znowu smarujemy serkiem i układamy łososia, przykrywamy tostem. Tost kroimy na 9 części, w każdą część wbijamy pomidorka na wykałaczce.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ