Nalewka orzechówka gości od dawna w mojej rodzinie. Nauczył mnie tego mój dziadek, a nalewki robił wyśmienite. Będąc na wakacjach u dziadka, przekazywał mi tajniki swoich nalewek. Lubił eksperymentować, dodawał co raz nowe składniki. Podzielę się z wami nalewką zdrowotną z młodych orzechów włoskich i tą bardziej do posmakowania z dodatkami.
Młode orzechy muszą być zerwane w odpowiednim momencie. Gdy są już wykształcone ale jeszcze nie zdrewniałe w środku. Muszą dać się przekroić z lekkim oporem. Po zerwaniu od razu przygotować z nich nalewkę.
Najlepiej w pierwszym etapie nalewkę robić w dużym słoju. Orzechy kroimy na pół i wrzucamy do słoja, zalewamy spirytusem 80%. Odstawiamy w nasłonecznionym miejscu na 4 tygodnie. Od czasu do czasu przemieszać.
https://www.youtube.com/watch?v=qXBEqcrZX_s
Nalewkę do posmakowania robimy podobnie, dodajemy oprócz orzechów:
– pół pomarańcza
– 1 cytrynę
– 3 laski cynamonu
– laskę wanilii
– 2-3cm gałki muszkatołowej
– 4 goździki
Pokrojonymi orzechami wypełniamy słój do połowy. Wrzucamy umytą i pokrojoną w ćwiartki pomarańczę, umytą i pokrojoną w ćwiartki cytrynę, 3 laski cynamonu, kawałek imbiru, laskę wanilii . Zasypujemy orzechami i zalewamy 80% spirytusem, również odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 4 tygodnie. Od czasu do czasu przemieszać.
Po tym czasie odcedzamy obie nalewki (orzechy możemy wykorzystać jeszcze raz), wlewamy syrop z cukru w stosunku: litr wody + pół kilo cukru. Wlewamy do gąsiorków i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na kolejne 2 miesiące.
Przelewamy do butelek – nalewka najlepsza jest po roku.
Jest to nalewka lecznicza, idealna na wszelkie problemy związane z układem pokarmowym. Świetnie pomaga na zatrucia pokarmowe, ból brzucha. Wspomaga pracę układu pokarmowego.
Nalewka z orzechów włoskich działa też wzmacniająco, oczyszczająco, bakteriobójczo, ściągająco i, rzecz jasna, świetnie smakuje. Choćby z tych powodów warto po nią sięgać.
Smacznego.