Lekka, zdrowa i pyszna – sałatka z mix sałatami. Doprawiona odpowiednim dresingiem. Każda sałatka zaczyna istnieć dopiero po doprawieniu jej dressingiem. Obecność w sałatce udanego dressingu jest w stanie podnieść smak dowolnych składników na nowy wyższy poziom. Odpowiedni dressing bardzo często jest bagatelizowany. Nic tak nie psuje sałatki, jak słaby dressing, mała jego ilość albo całkowity jego brak.
Delikatna chrupiąca wiosenna sałatka, świetna jako przystawka lub dodatek do dań mięsnych. Dobry pomysł na szybki lunch, a także sposób na szybkie danie dla niezapowiedzianych gości.
Składniki:
– mix sałat
– 10 pomidorków cherry
– cebula fioletowa
– 1 ogórek gruntowy
– 10 dkg sera sałatkowego
– sól i pieprz
Dressing:
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżeczki musztardy
– 2 łyżeczki oliwy lub oleju
Mix sałat umyj, osusz i przełóż do miski.
Pomidorki przekrój na pół, ser sałatkowy i ogórka pokrój w grubą kostkę, a cebulę w piórka. Dodaj wszystko do miski z sałatą i delikatnie wymieszaj. Lekko doprawić solą i pieprzem.
Przygotuj sos: sok z cytryny wymieszaj z musztardą i oliwą.
Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Smacznego.
1 KOMENTARZ