Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przyprawy

Zaatar – mieszanka przypraw

Zaatar to mieszanka przypraw powszechnie stosowana w kuchni arabskiej i występująca w niezliczonych odmianach. Zaatarem posypuje się dania gorące oraz zimne, począwszy od trójkątnych grzanek z serem halloumi po sałatkę
z oregano.
Składniki:
1/4 szklanki sezamu
300 gramów listków oregano, opłukanych, osuszonych i roztartych
150 gramów listków tymianku, opłukanych, osuszonych i roztartych
3 łyżki mielonego sumaka
2 i 1/2 łyżki soli gruboziarnistej
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku jeśli lubisz
Wsyp sezam na patelnię teflonową i postaw na dużym ogniu. Podgrzewaj, nieustannie mieszając, aż ziarenka zaczną pękać z trzaskiem. Gdy tylko pierwsze ziarenka zaczną się rumienić, zdejmij patelnię z ognia. Uwaga – sezam bardzo łatwo przypalić. Gdy sezam będzie stygnąć, przetrzyj tymianek i oregano przez drobne sito do miseczki. Dodaj sumak, sól, zmielone ziele angielskie i jeśli chcesz kminek, wymieszaj. Dosyp sezam. Skosztuj i dodaj więcej sumaku, jeśli chcesz, żeby mieszanka była bardziej cierpka, lub ziela angielskiego, jeśli chcesz, żeby była bardziej aromatyczna. W szczelnym słoiku można przechowywać zaatar do roku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ