Pikantny sos pomidorowy najczęściej podaje się do jagnięciny, równie dobrze nadaje się jednak także do warzyw z rusztu. Jeżeli używasz pomidorów z puszki, nie dodawaj soli i przypraw sos dopiero przed podaniem na stół. Sos można zrobić na zapas – w szczelnym naczyniu sos można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Składniki:
– 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
– 5 rozgniecionych ząbków czosnku
– 2 papryczki jalapeno, wypestkowane i drobno posiekane
– 2 1/4 kg pomidorów albo cztery puszki po 45 dag pomidorów krojonych
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Przepis na 6 szklanek sosu.
Na dużym ogniu podgrzej oliwę w dużym rondlu. Dodaj czosnek, papryczki jalapeno i duś, aż zmiękną i nabiorą wyraźnego aromatu (ok. 2 minut). Zmniejsz ogień do mniej niż średniego, dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cynamon. Gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez pół godziny, rozgniatając pomidory spodem łyżki. Gotowy sos będzie przypomniał sos do spaghetti. Przelej sos do sosjerki i podaj do dania głównego albo zgodnie ze wskazówkami w przepisie.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..